Dobrodošao, gost! [ Registruj se | Prijavi seRSS Feed  | 

vasa-reklama

Rast cijena proizvoda više će štetiti proizvođačima nego potrošačima

| Uncategorized | 03/06/2014

njiva-snijeg-usjevi

Vremenske neprilike koje su zahvatile BiH proteklih dana odrazit će se i na poljoprivredne kulture uzrokujući kašnjenje dozrijevanja plodova.

To bi se direktno odrazilo i na rast cijena voća i povrća i to će prema riječima ekonomskog stručnjaka Igora Gavrana najviše štetiti domaćim proizvođačima, nego potrošačima.

BO300SBIO21

”Većinu prehrambenih proizvoda i voća i povrća još uvijek većinom, nažalost, uvozimo. Cijena za krajnjeg potrošača ne mora biti povećana jer su loši uslovi u BiH.

Ali moglo bi otežati plasman domaćih proizvoda koji uspiju i dodatno opteretiti njihove troškove. Niti postoje neke napredne agrotehničke mjere niti je podrška države na onom nivou kakav je u drugima državama” – kaže Gavran za NAP.

Ranije je direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović kazao da će padom temperature doći do stradanja ranih kultura.

”Pad temperature tri stepena ispod nule i mraz koji se desio sa petka na subotu odrazit će se na poljoprivredne kulture.

Doći će do stradanje cvjetova na kulturama koje su ocvale kao što je trešnja, šljiva, jabuka, kruška i ostalo.

Što se tiče kultura na otvorenom polju ko je uranio sa sadnjom krompira doći će do stradanja nadzemnog dijela, taj će se krompir revitalizirati vremenom, ali će kasniti plodovi” – istakao je Kurtović.

Bez oznaka

  

Sponzorisani linkovi

pikgumeMikrofin

Ostavi odgovor

Pratite nas na Fejsbuku

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress