Dobrodošao, gost! [ Registruj se | Prijavi seRSS Feed  | 

vasa-reklama

Poljoprivreda bez efekata ukidanja carina

| Uncategorized | 03/06/2014

1

Početak ove godine značio je ukidanje carine za većinu poljoprivrednih proizvoda koji iz EU stižu na srpsko tržište. Veći proizvođači a ni potrošači za sada ne osećaju efekte liberalizacije a stručnjaci kažu da u ovoj godini ne bi trebalo očekivati promene. Benefit nisu osetili ni potrošači kroz smanjene cene proizvoda.

Od prvog januara većina poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije na tržište Srbije stiže bez carine. Pre liberalizacije, mnogi su upozoravali da bi to moglo da ugrozi opstanak mnogih proizvođača, što bi dodatno oslabilo domaću poljoprivedu. S druge strane, nadležni su najavljivali pojeftinjenja.

Razlog za strah od ukidanja carina za većinu poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije opravdan je kod malih proizvođača, jer oni ne mogu da se takmiče ni sa ozbiljnim domaćim poljoprivrednicima, a kamoli sa konkurencijom iz razvijenih zemalja.

Jedini način da opstanu na tržištu jeste da se udruže i osnaže. Veći proizvođači koji nude značajnije količine, kažu da za sada ne osećaju negativne efekte liberalizacije, a ne veruju da će ih biti ni ubuduće.

“Nama je veći problem naša konkurencija koja je nelojalna, naši trgovinski lanci koji ne plaćaju povrtarske proizvode, pogotovo kad je u pitanju sezonsko povrće spuštaju cene ispod granice isplativosti”, kaže povrtar iz Glogonja kod Pančeva Kosta Trebješanin.

BO300SBIO21

Poljoprivrednici očekuju bolju kontrolu kvaliteta proizvoda iz inostranstva.

“Kao voćar ne strahujem od te nove, da kažemo tržišne utakmice. Ako kvalitet onog voća koje može da dođe iz EU bude kao kvalitet onog voća koje mi proizvodimo, ovde to voće u svakom slučaju neće moći da bude jeftino”, kaže voćar iz Smedereva Boban Marković.

Prema najavama nadležnih, trebalo je da korist od ukidanja carina osete pre svega potrošači, kroz niže cene hrane.

“Sve promene po pitanju carinske stope koje budu stigle do nas kao trgovinskog lanca u potpunosti ćemo preneti na potrošače. Međutim, za sada promene su neznatne, samo mali broj artikala je doživeo neka skromna pojeftinjenja. To su proizvodi koji pripadaju osnosvnoj potrošačkoj korpi, ali su neprehrambeni”, kaže Olivera Ćirković iz “Univereksporta”.

Stručnjaci kažu da je dobro to što se domaći proizvođači nisu suočili s negativnim efektima liberalizacije, ali ih ne iznenađuje što ukidanje carina za sada nije uticalo na snižavanje cena prehrambenih proizvoda.

“Kao razlog vidim to što strani dobavljači proizvoda iz EU ovde prave analize, vide da je kupovna moć skromna i nisu se ohrabrili da uđu ozbiljnije na naše tržište, mada neki to još ispituju”, objašnjava agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Prema oceni stručnjaka, tokom 2014. ne bi trebalo očekivati nikakve promene izazvane liberalizacijom, budući da će ovo biti godina ispitivanja tržišta Srbije.

Za to vreme domaći proizvođači i prerađivači treba da povećaju proizvodnju i smanje troškove, kako bi potrošačima mogli da ponude robu jednakog ili boljeg kvaliteta, po pristupačnijim cenama od onih koje nude proizvođači iz Unije.

images

Bez oznaka

  

Sponzorisani linkovi

pikgumeMikrofin

Ostavi odgovor

Pratite nas na Fejsbuku

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress