Dobrodošao, gost! [ Registruj se | Prijavi seRSS Feed  | 

vasa-reklama

Nihad Fejzić: Poljoprivreda BiH je klinički mrtva

| Uncategorized | 03/06/2014

nihad_fejzic_dekan

Poljoprivreda u BiH je već duže vrijeme klinički mrtva i gubitak tradicionalnog hrvatskog tržišta je kao otkazivanje jednog organa, neće mnogo utjecati na opće stanje, slikovito je za Dnevni avaz opisao situaciju u ovoj oblasti dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Jedan od najpoznatijih bh. eksperata se osvrće na stanje ukupnog agrarnog sektora i iznosi crne projekcije.

Izvoz mlijeka
– Više i nije dominantna količina izdvajanja novca iz budžeta za poljoprivredu koliko je problem što se poljoprivredna proizvodnja guši birokratskom arogancijom, donošenjem zakona i pravilnika bez konsultacija onih na koje se odnose. Gubitak jednog tržišta će imati posljedice, naročito za stočarsku proizvodnju. Ali idemo onda raditi na tome da nam se ne desi isto s tržištima Srbije,
Crne Gore i ono malo zemalja gdje nešto i možemo izvoziti poljoprivrednih proizvoda – ističe on.

BO300SBIO21

Govoreći o nedavnom protokolu koji je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS) potpisao s najavom da je riješeno pitanje izvoza mlijeka, Fejzić kaže da je takva tvrdnja „više nego ambiciozna“.

– Kako je moguće da jedan potpisani “protokol” triju ministarstava unutar jedne države rješava pitanja koja su godinama sprečavala pozitivnu ocjenu EU inspekcija? Osnovni problem u BiH je neprovođenje usvojenih zakona. EU nijednoj državi iz kategorije trećih zemalja ne garantira mogućnost izvoza na tržišta dok se ne uvjeri u provedbu niza dokumenata i odluka koje danas zovemo jednim imenom – EU standardi za veterinarstvo i hranu – kaže Fejzić.

Vrh piramide
Kaže da je posljednji izvještaj EU inspekcije iz marta ove godine jasno ukazao na to šta još moramo ispuniti i uraditi, počevši od statusa zdravlja životinja, provedbe sistema kontrole kretanja, izvještavanja, službenih i drugih kontrola, laboratorija, registracije objekata i na kraju graničnih prijelaza i certifikacije.

– Nažalost, mi smo krenuli od kraja ove piramide, gradimo i uređujemo granične prijelaze za izvoz, a ne pitamo se šta ćemo uopće izvoziti preko njih – ističe Fejzić.

Hrvatska ima pravo veta u EU

Šarovićevu zabranu izvoza u BiH za neke hrvatske kompanije Fejzić smatra kratkoročnom mjerom.

– Ministar Šarović formalno je u pravu, ali se ne smije zanemariti činjenica da Hrvatska danas kao članica EU ima pravo veta i može osporiti preporuke EU inspekcije za hranu i veterinarstvo od koje očekujemo da dadne pozitivnu ocjenu o bh. veterinarskom sistemu. Ovo bi značilo daljnji nastavak agonije naših mljekara i peradara – zaključuje.

images

Bez oznaka

  

Sponzorisani linkovi

pikgumeMikrofin

Ostavi odgovor

Pratite nas na Fejsbuku

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress